WYAC 2017

Pred pár dňami  skončili 1. dorastenecké majstrovstvá sveta v ROB, ktoré SZROB poriadal v Turčianskych Tepliciach. Dovolím si tvrdiť, že sa nám to podarilo a všetkým, ktorí k tomu prispeli veľmi pekne ďakujeme 🙂

 

Krátky článok o pretekoch:

V dňoch 30.6.-4.7. sa v Turčianskych Tepliciach uskutočnili historicky prvé Majstrovstvá sveta žiakov a dorastu v rádiovom orientačnom behu. Po minuloročných 17. majstrovstvách Európy v Nórsku sa tak začala písať nová história tohoto technického športu. Do Turčianskych Teplíc prišlo celkom 184 účastníkov z 12 štátov.

Preteky započali prologom pri slávnostnom zahájení pred budovou mestského úradu. Pretekári hľadali 4 foxoringové kontroly v krásnom prostredí kúpeľného parku. Z trojčlenných tímov bola najrýchlejšia štafeta Rusov následovaná Ukrajincami a Rumunmi.

Dôležitý deň nadišel v sobotu 1.7., kedy se uskutočnil prvý klasický pretek v pásme 80m, v priestore medzi obcami Dubové a Sklené. Tu sa radovali opäť najmä pretekári z Ruska, zlato brali v kategórii dorostencov Inga Oblap a Daniil Danchischen. Domáca výprava se dočkala taktiež cenného kovu zásluhou Sophie Christine Lilgovej z Martina, ktorá skončila druhá za ruskou v kategórii dorasteniek. V tímovom hodnotení získali žiaci v kategórii M14 tretie miesto v zložení Michal Nosáľ, Matej Budiský, Vratko Pravňan a Tomáš Jurčík.

Slovenská výprava v kategórii M14

V nedeľu 2.7. hostil šprintový pretek lesopark medzi Turčianskymi Teplicami a Čremošným. V napínavom, divácky atraktívnom podujatí, sa z historicky prvého titulu majstra sveta v šprinte radoval za podpory početnej skupiny fanúšikov Tomáš Jurčík z Martina. Len 16 sekúnd chýbalo Michalovi Nosáľovi na 3. priečku a musel sa tak uspokojiť so zemiakovým umiestnením. V ostatných kategóriách sa radovali pretekári z Ukrajiny – Artem Malovanyi (M16), Česka – Johana Klecová (W14) a Ruska – Nadežda Melnikova (W16).

Tretí pretek v poradí a druhý na klasickej trati, tentokrát v pásme 2m sa uskutočnil opäť v priestore medzi Dubovým a Skleným. Do eufórie dostal domácich fanúšikov Tomáš Jurčík, ktorý naviazal na svoje víťazstvo v šprinte najrýchlejším časom vo svojej kategórii. Spolu so svojimi kamarátmi následne suverénne ovládli aj hodnotenie tímov.

V celkovom súčte cenných kovov jednoznačne dominovalo Rusko so ziskom siedmych titulov a dohromady 24 medailí. Následovala Ukrajina s 15 medailami, Česko s 13 a domáca slovenská výprava s 5 medailami, ale z toho so ziskom 3 titulov.

Preteky zakončil Jiří Mareček, predseda IARU R1 WG slovami: „Netreba sa obávať o budúcnosť nášho športu, tu v Turčianskych Tepliciach sa ukázalo, že spomedzi účastníkov prvých majstrovstiev sveta v rádiovom orientačnom behu je mnoho talentov, o ktorých v budúcnosti ešte budeme počuť.“

Ciel 2m

Link: WYAC2017_clanok

Názor na “WYAC 2017”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *